Home / Διατροφή / Προδιαβήτης

Προδιαβήτης

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο Προδιαβήτης είναι το ίδιο επικίνδυνος και ίσως πιο ύπουλος απο τον Διαβήτη.

 

Προδιαβήτης χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατα την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο απο το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωσθεί ως Διαβήτης. Στον προδιαβήτη διαταράσεται, είτε το Σάκχαρο πρωί, είτε το Σάκχαρο μετρημένο 2 ώρες μετά το γεύμα.

 

diabetes_types

 • Προδιαβήτης
 • Διαβήτης Τύπου 2
 • Διαβήτης τύπου 1 (Σ.Δ.)
Πκατάσταση κατά την οποία οι τιμές γλυκόζης αίματος ανευρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα που να τίθεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για Προδιαβήτη όταν το σάκχαρο μετρημένο το πρωί νηστικοί κυμαίνεται απο, 100-125mg/dl, ή το σάκχαρο 2-ώρες μετά απο καμπύλη Γλυκόζης κυμαίνεται απο, 140-199 mg/dl, η τέλος όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κυμαίνεται απο, 5.7-6.4% (ισχύει μόνο για τις ΗΠΑ)
Αυτός ο διαβήτης ήταν παλαιότερα γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων. Είναι κατά πολύ η πιο διαδεδομένη μορφή, και προσβάλλει το 85–90% όλων των διαβητικών.
Αν και συνήθως προσβάλλει ενήλικες, όλο και περισσότεροι νέοι, ακόμη και παιδιά, αναπτύσσουν τώρα διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια τρόπου ζωής και συνδέεται στενά με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα μη φυσιολογικά λιπίδια στο αίμα και το κλασικό «σχήμα μήλου» του σώματος όπου υπάρχει περιττό βάρος γύρω από τη μέση.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν συνήθως αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεάς τους παράγει ινσουλίνη, αλλά η ινσουλίνη δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Το πάγκρεας ανταποκρίνεται δουλεύοντας πιο εντατικά για την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης.
Τελικά δεν μπορεί να παραχθεί επαρκής ποσότητα για τη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χάπια ή/και ινσουλίνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν όντως χρειάζεστε χάπια ή/και ινσουλίνη, αυτή είναι απλώς η φυσική εξέλιξη της νόσου. Παίρνοντας χάπια ή/και ινσουλίνη αμέσως μόλις τα χρειαστείτε, μπορούν να μειωθούν οι επιπλοκές που προκαλούνται από τον διαβήτη.
Ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει διαβήτη τύπου 2;
Αν και δεν υπάρχει μία μοναδική αιτία για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου. Μερικοί από αυτούς μπορούν να αλλάξουν, ενώ άλλοι όχι.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

 • Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
 • Ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε
 • Είναι Αυτόχθονες ή Ιθαγενείς των Νήσων Torres Strait στην καταγωγή
 • Προέρχονται από εθνότητες που είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2, όπως άτομα Μελανησιακής, Πολυνησιακής ή Κινεζικής καταγωγής ή άτομα από την Ινδική υποήπειρο.
 • Γυναίκες που έχουν:
  > γεννήσει παιδί άνω των 4,5 κιλών (9lb)
  > είχαν διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη
  > μια πάθηση γνωστή ως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Polycystic Ovarian Syndrome)

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

 • Τρόπος ζωής
 • Βάρος
  > επίπεδο σωματικής δραστηριότητας
  > το είδος τροφών που τρώμε
 • Αρτηριακή πίεση
 • Χοληστερίνη
 • Κάπνισμα

Μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί ο διαβήτης τύπου 2 ;
Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2 μπορεί να τον καθυστερήσουν ή ακόμη και να τον αποτρέψουν ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, υγιεινές επιλογές διατροφής και την επίτευξη υγιεινότερου σωματικού βάρους, ιδιαίτερα αν τους έχουν ενημερώσει ότι έχουν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.

πηγή: diabetes australia

Αυτός ο διαβήτης ήταν παλαιότερα γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή νεανικός διαβήτης.
Ωστόσο, αυτό προκαλούσε σύγχυση επειδή πολλά άτομα ώριμης ηλικίας με διαβήτη τύπου 2 χρειάζονται ινσουλίνη για καλή διαχείριση του διαβήτη.
Αν και ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να εμφανιστεί, και πράγματι εμφανίζεται, σε οποιαδήποτε ηλικία, προσβάλλει συνήθως παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι η λιγότερο διαδεδομένη μορφή διαβήτη, προσβάλλοντας μόλις το 10–15% όλων των ατόμων με διαβήτη.
Στον διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη επειδή τα συγκεκριμένα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη έχουν καταστραφεί από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αυτή η ινσουλίνη πρέπει να αντικαθίσταται. Επομένως, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη κάθε μέρα για να ζήσουν. Προς το παρόν, η ινσουλίνη μπορεί να χορηγείται μόνο με ένεση ή με αντλία ινσουλίνης, αλλά μπορεί να είναι εφικτές και άλλες μέθοδοι χορήγησης στο μέλλον.

Ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει διαβήτη τύπου 1;
Δεν γνωρίζουμε ακόμη την επακριβή αιτία του διαβήτη τύπου 1, αλλά όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί μόνο όταν κάτι, όπως π.χ. μια ιογενής λοίμωξη, δίνει το έναυσμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό ονομάζεται αυτοάνοση αντίδραση.
Αν και η αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν έχει τίποτα να κάνει με τον τρόπο ζωής, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός και βοηθά στη διαχείριση της πάθησης.

Μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί ο διαβήτης τύπου 1;
Αν και γίνονται πολλές έρευνες, σ’ αυτό το στάδιο δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την πρόληψη ή την ίαση του διαβήτη τύπου 1.

img0

 

Ο Προδιαβήτης Μπορεί να δημιουργείται απο 2 διαφορετικές καταστάσεις

 • Αυξημένα σάκχαρα το πρωί Ωφείλεται σε αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης στο ήπαρ (κυρίως) που οδηγεί σε αύξηση ηπατικής παραγωγής γλυκόζης την νύχτα, που με την σειρά του προκαλεί υψηλά σάκχαρα το πρωί νηστικοί
 • Αυξημένα μεταγευματικά σάκχαρα Ωφείλεται σε αντίσταση στην ινσουλίνη στους μύες (κυρίως), με Φυσιολογική ή ελαφρά μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στο ήπαρ και ποιοτική διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης που οδηγεί σε υψηλά σάκχαρα 2 περίπου ώρες μετά το γεύμα, ενώ τα πρωινά σάκχαρα παραμένουν φυσιολογικά

Γιατί θα Πρέπει να ανησυχούμε για τον προδιαβήτη;

 • Ο Προδιαβήτης προβλέπει τον υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουμε Διαβήτη (Σ.Δ) στο μέλλον.
 • Ο Προδιαβήτης προβλέπει τον υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουμε αθηροσκληρωτική αγγειακή νόσο.

Και οι 2 καταστάσεις μπορούν να προληφθούν επιτυχώς, με αλλαγή τρόπου ζωής η και φαρμακευτικές παρεμβάσεις στους παράγοντες κινδύνου που είναι κυρίως η Υπέρταση και τα Λιπίδια.

 1. Ο προδιαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου εξέλιξης σε διαβήτη τύπου-2
 2. Ο Ετήσιος σχετικός κίνδυνος μετάπτωσης σε Διαβήτη τύπου-2 περίπου 5/πλασιάζεται όταν υπάρχουν είται αυξημένα πρωινά σάκχαρα νηστείας ειτε αυξημένα μεταυγευματικά σάκχαρα και 12/πλασιάζεται όταν συνυπάρχουν αυξημένα πρωινά και μεταγευματικά ταυτόχρονα
 3. Ο προδιαβήτης χρειάζεται προσοχή διότι είναι παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου και επιπλοκών
 4. Αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακό σύμβαμα και ιδίως σε αυτούς που εμφανίζουν αυξημένα μεταγευματικά σάκχαρα, 2/πλασιάζεται η πιθανότητα καρδιαγγειακού κινδυνου
diabetesegkuos

Διαβήτης κυήσεως / γέννηση παιδιών ≥5kg

Ποιούς πρεπει να ελέγχουμε για προδιαβήτη;

 • Ολους τους ενήλικες που είναι υπέρβαροι (ΒΜI >25 kg/m²) και έχουν και 1 απο τα παρακάτω :
  1) Καθιστικό τρόπο ζωής,
  2) Α-βαθμού Συγγενείς με ΣΔτ2
  3) Γυναίκες που είχαν διαβήτη της κυήσεως, ή που έχουν γεννήσει παιδιά ≥5kg
  4) Τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  5) Οσους θεραπεύονται για Υπέρταση, η εχουν πιέσεις στα ανώτερα όρια (140/90mm/hg), η καρδιαγγειακά συμβάματα
  6) Οσους έχουν HDL χοληστερόλη ≤35mg/dl η τριγλυκερίδια ≥250mg/dl
 • Στον προδιαβήτη η υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποδείξει οφέλη, πλην ίσως της μετφορμινης και αυτής μόνο για εξατομικευμένες περιπτώσεις.
 • Στον προδιαβήτη, μερική απώλεια βάρους(5-10%), ήπια άσκηση (30΄ ημερησίως) μαζί με αλλαγή τρόπου διατροφής είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία τόσο για την πρόληψη του Διαβήτη όσο και για την πρόληψη των επιπλοκών του
 • Στον προδιαβήτη υπάρχουν κακά και καλά νέα
ΠροσοχήΟ Προδιαβήτης αυξάνει ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ το κίνδυνο για Διαβήτη Τύπου 2 και διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα.

ΚΑΛΑ ΝΕΑ
Ο κίνδυνος είναι πλήρως αναστρέψιμος

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε

Ασθενείς με Προδιαβήτη πρέπει να ακολουθούν σωστή, ισσοροπημένη διατροφή με βάση κυρίως λαχανικά, όσπρια, ψάρια και γαλακτοκομικά και κρέας με χαμηλά λιπαρά, ελαιόλαδο σε μέτρια ποσότητα, και φρούτα. Προγράμματα απώλειας βάρους με στόχο τη μείωση του ΣΒ κατά 5-10% μαζί με ήπια σωματική δραστηριότητα 30΄ημερησίως, πχ απλό βάδισμα η τουλάχιστον 4 ώρες μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα, είναι στόχοι που καλο είναι να επιτευγχούν. Εξέταση για εμφάνιση ΣΔ, σε άτομα με προδιάθεση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο

 

diabetes

πηγή: Αντώνιος Π. Λέπουρας MD / Παθολόγος – Διαβητολόγος

About BasicNutrition

Leave a Reply

x

Check Also

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ένα γιαούρτι την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα, όπως καταδεικνύει μια νέα ...