Home / Αρτος / Tips για συνταγές χωρίς γλουτένη!
basicnutrition_06

Tips για συνταγές χωρίς γλουτένη!

Όταν μιλάμε για γλουτένη εννοούμε την πρωτεΐνη του σιταριού, καθώς και άλλων δημητριακών, όπως είναι το κριθάρι, αλλά και η σίκαλη, η οποία βρίσκεται σε μία σειρά από προϊόντα καθημερινής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, επειδή χρησιμοποιείται ευρέως και ως πρόσθετο από τη βιομηχανία τροφίμων, έχει αυξηθεί η κατανάλωσή της (σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε πλέον να μαντεύουμε πού βρίσκεται κρυμμένη), ενώ έχει συνδεθεί και με αρκετά γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά και με την αύξηση του βάρους. Είναι γνωστό ότι η επανειλημμένη, υπερβολική κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής οδηγεί στην τροφική δυσανεξία. Η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στη γλουτένη αποτελεί κλασική περίπτωση. Γιατί, όμως, σήμερα είμαστε πιο ευάλωτες στις τροφικές δυσανεξίες; Δεν τρώγατε πάντα ψωμί ή μακαρόνια; Η αλήθεια είναι ότι το στρες, οι ιώσεις και τα φάρμακα (κυρίως αντιβιώσεις) εξασθενούν περισσότερο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γι’ αυτό και ο Στίβεν Γουάνγκεν, συγγραφέας του βιβλίου Healthier Without Wheat (Πιο υγιής χωρίς σιτάρι, εκδ. Innate Health), αναφέρει ότι οι ασθενείς είναι πιο πολλοί σήμερα απλώς δεν το καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι. Ακριβώς επειδή η ευαισθησία αυτή του οργανισμού μπορεί να προκληθεί ξαφνικά και χωρίς συμπτώματα στο γαστρεντερικό, οι γιατροί δεν την αξιολογούν, αφήνοντας σχεδόν την πλειονότητα του πληθυσμού εκτεθειμένη.

Οι συνταγές με υλικά χωρίς γλουτένη παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες… οι ζύμες δεν έχουν την συνοχή που προσδίδει η γλουτένη, ούτε την ελαστικότητα , ούτε φουσκώνουν το ίδιο… Αν επιχειρήσετε να φτιάξετε τσουρέκια ή κρουασάν θα δείτε πως χρειάζεται μεγάλη μαεστρία για να πετύχουν. Το ίδιο και για να ανοίξουμε φύλλο.
Συμβουλές:

zimarikaΖυμαρικα

  1. Για να μην κολλήσουν και λασπώσουν (σύνηθες στα χ.γλ.) ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς…
  2. Για να μην «ξεραθούν» αφού τα στραγγίσουμε αφήνουμε στην κατσαρόλα λιγάκι νερό…
  3. Το κριθαράκι θέλει λιγότερο βράσιμο. Το αφήνουμε λίγο «ώμο» να τραβήξει τα υγρά του…
  4. Αν κάνουμε γιουβέτσι είναι προτιμότερο να βράσουμε το κριθαράκι σε λίγο σκέτο νερό και να το προσθέτουμε στην σάλτσα κατά το σερβίρισμα… έτσι δεν ανοίγει…
  5. Αν φτιάξουμε παστίτσιο με πένες χωρίς γλουτένη καλό είναι η σάλτσα να είναι λίγο πιο υγρή και λιγότερο δεμένη από ότι συνήθως για να μην ξεραθούν τα ζυμαρικά μας…

 

 

 

Ζzimiύμες

  • Μπορούμε στην ζύμη να αναπληρώσουμε την απουσία και τις ιδιότητες τις γλουτένης με πολλούς τρόπους . Είτε προσθέτοντας «επιστημονικά» συστατικά όπως xanthan gum ή κομμι Guar  είτε με πιο απλούς όπως βάζοντας μια ζωική πρωτεΐνη πχ. Γάλα, αυγό, τυρί, γιαούρτι στις ζύμες μας…
  • Μια κουτάλια γιαούρτι σε οποιαδήποτε συνταγή για πίτες (σουβλακίων) κάνει θαύματα.
  • Μια κουτάλια ξύδι (χωρίς γλουτένη) στην ζύμη του ψωμιού έχει πολύ καλά αποτελέσματα, το ίδιο και στην ζύμη της πίτσας…
  • Προσοχή το νερό να είναι χλιαρό, όχι ζεστό γιατί η μαγιά χ.γλ. δεν θα δουλέψει…
  • Αν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κορν φλάουερ στην ζύμη μας.
  • Κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά, έτσι πρέπει να παίζουμε με τις ποσότητες των υγρών για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να εξασκηθεί το μάτι και να μην στεκόμαστε στις ακριβείς ποσότητες μιας συνταγής γιατί πραγματικά έχει σημασία και διαφορά το αλεύρι που βάζουμε.
  • Είναι σημαντικό ο φούρνος να είναι προθερμασμένος και φυσικά να μην τον ανοίγουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος.
  • Όταν ψήνουμε ψωμί στον αέρα μπορούμε να έχουμε ένα μεταλλικό μπολ ή ταψάκι με λίγο νερό.
  • Και για να μην μας σβολιάσει η ζύμη πάντα το κοσκινίζουμε πρώτα
  • Τα Μείγματα για κέικ και μπισκότα γίνονται πιο αφράτα όσο περισσότερο τα δουλεύουμε με το μίξερ ενώ οι ζύμες για ζύμη και κουλούρια όσο περισσότερο της ζυμώνουμε με το χέρι…

 

 

 

πηγή: http://glouteni.blogspot.gr

About BasicNutrition

Leave a Reply

x

Check Also

chicken_02

Κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι

Συνδυάζει την πρωτεΐνη του κοτόπουλου και τη δύναμη του σπανακιού. Περιέχει 365 ...