Home / Διατροφή / Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά…
bakaliaros-basicnutrition

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά…

Η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων είναι δύο μέρες που κατά παράδοση επιτρέπεται από την εκκλησία μας να σταματήσουμε την νηστεία και να φάμε ψάρι. Ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε για την 25η Μαρτίου, από τα παλιότερα χρόνια, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι και σε ορεινές περιοχές ήταν πιο εύκολο να συντηρηθεί ως παστός (υγρανάλατος ή αλίπαστος), εκτός ψυγείου.

Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, και μάλιστα καλύτερης βιολογικής αξίας από εκείνες του κρέατος. Είναι πολύ φτωχός σε λίπη, και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελείται από λιπαρά οξέα, κυρίως ω3, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και, μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Επίσης, περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Κ, οι οποίες προάγουν την υγεία των ματιών, των οστών και των μυών, διευκολύνουν την πήξη του αίματος και βοηθούν στην απορρόφηση πολλών μετάλλων. Στον μπακαλιάρο επίσης, συναντάμε βιταμίνη Β12, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νιασίνη. Ο παστός φυσικά είναι πολύ πλούσιος σε αλάτι.

skordaliaΤο αχώριστο ταίρι του μπακαλιάρου, είναι η σκορδαλιά, που φτιαγμένη από πατάτα, από καρύδια ή από ψωμί, αποτελεί μαζί με το ψάρι ένα πλούσιο γεύμα. Οι πατάτες αποτελούνται κυρίως από νερό και άμυλο και λιγότερο από πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και βιταμίνες όπως η C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B. Το συστατικό με την μεγαλύτερη αναλογία στη πατάτα είναι το κάλιο, που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του οργανισμού, την καλή λειτουργία των μυών και των κυττάρων και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του σώματος.

Παρασκευάζοντας την σκορδαλιά σας με καρύδια, εξασφαλίζετε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και χαλκό) και βιταμίνες (Β6 και Ε). Τα καρύδια επίσης,περιέχουν φυτικές στερόλες και ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

Μία άλλη παραλλαγή της σκορδαλιάς είναι και αυτή με κύριο συστατικό το ψωμί. Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και την μεγάλη θρεπτική αξία του σκόρδου και του ελαιόλαδου, ιδιαίτερα στην υγεία της καρδιάς.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η θρεπτική αξία του μπακαλιάρου με σκορδαλιά είναι πολύ μεγάλη. Τί γίνεται όμως με τις θερμίδες; Ο μπακαλιάρος σαν ψάρι δεν έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα ψάρια. Τα 120 γρ. αποδίδουν περίπου 200 – 250 θερμίδες. Εκείνο όμως που αυξάνει την ενεργειακή του απόδοση είναι το τηγάνισμα. Αναφέρεται πως μία μικρή μερίδα τηγανητού μπακαλιάρου μπορεί να ξεπεράσει και τις 400 θερμίδες. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως το τηγάνισμα ως μέθοδος μαγειρέματος ευθύνεται για την καταστροφή μεγάλου μέρους των θρεπτικών συστατικών του τροφίμου.

Όσον αφορά την σκορδαλιά, η θερμιδική της αξίας εξαρτάται αφενός από το βασικό της συστατικό (πατάτα, καρύδια ή ψωμί / με τα καρύδια περισσότερο θερμιδογόνα), αφετέρου από την ποσότητα του ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιήσετε. Υπολογίζεται πως 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 100 θερμίδες.

Επομένως, με μία μικρή μερίδα μπακαλιάρου με σκορδαλιά, μία φέτα ψωμί (80 θερμίδες), 1 ποτηράκι κρασί (60-70 θερμίδες) και μία σαλάτα (100 θερμίδες) καταναλώνουμε περίπου 800 θερμίδες. Το ποσό των θερμίδων δεν είναι πολύ μεγάλο από μόνο του, αν φάμε με μέτρο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να στερηθούμε το φαγητό της 25ης Μαρτίου, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε….

mpakaliarosskordalia

Πηγή: http://nutrlife.blogspot.gr   — Πελαγία Σαββατιανού

About BasicNutrition

Leave a Reply

x

Check Also

Sweet Temptation

4 λόγοι που σε κάνουν να θέλεις γλυκό!

Τα γλυκά λόγω των θερμίδων που περιέχουν, καθυστερούν τον οργανισμό μας από ...