Home / Ασφαλεια Τροφιμων / Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του Έμπολα από το παράνομο εμπόριο ζώων;
EFSA-22

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του Έμπολα από το παράνομο εμπόριο ζώων;

ΕΚΘΕΣΗ EFSA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβει στην αξιολόγηση επικινδυνότητας για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού EBOLA στην ΕΕ μέσω παράνομων εισαγωγών κρέατος αγρίων ζώων που προέρχεται από την Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι, η πιθανότητα για την εισαγωγή και τη μετάδοση του ιού Έμπολα μέσω του κρέατος αγρίων ζώων που εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη από τη Δυτική και Κεντρική Αφρική είναι χαμηλή, βάσει όσων ισχυρίζονται οι επιστήμονες της EFSA.

Ο ιός του Έμπολα έχει ανιχνευτεί σε κρέας θηραμάτων, το οποίο προέρχεται από άγρια ζώα που διαβούν στα αφρικανική δάση, όπως νυχτερίδες φρούτων, γορίλες, χιμπατζήδες. Η εισαγωγή του κρέατος αγρίων ζώων στην ΕΕ δεν επιτρέπεται. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Έμπολα από τον χειρισμό, την παρασκευή και κατανάλωση του κρέατος αγρίων ζώων που εισάγεται παράνομα στην ΕΕ.

Οι επιστήμονες της EFSA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης από το κρέας αγρίων ζώων είναι χαμηλός για διάφορους λόγους. Το κυνήγι και ο τεμαχισμός του κρέατος θηραμάτων εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση, αλλά τέτοιες πρακτικές δεν είναι γνωστό αν ακολουθούνται στην Ευρώπη. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος αγρίων ζώων στην ΕΕ θεωρείται ότι είναι χαμηλή. Τέλος, αν και συνηθίζεται η κατανάλωση κρέατος αγρίων ζώων στην Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν είναι σχετικά χαμηλός. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και η πιθανότητα για την εισαγωγή και τη μετάδοση του ιού Έμπολα μέσω του κρέατος αγρίων ζώων είναι χαμηλή, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εισαγωγή του θα ήταν σοβαρές, δεδομένου του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας και την ευκολία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στις συστάσεις τους, οι ειδικοί λένε ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού Έμπολα στην Ευρώπη μέσω θηραμάτων είναι η πρόληψη όλων των παράνομων εισαγωγών. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για πόσο καιρό ο ιός επιβιώνει στο κρέας ή τα ζωικά προϊόντα.

Παρά τις αβεβαιότητες αυτές, οι εμπειρογνώμονες της EFSA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα επιβίωσης και μεταφοράς του ιού στην Ευρώπη είναι υψηλότερη, από την εισαγωγή νωπού ή κατεψυγμένου κρέατος που η μεταφορά του πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χαμηλότερη σε αποξηραμένα ή καπνιστά κρέατα που εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται επίσης ότι το καλό μαγείρεμα (στους 100 ° C) σκοτώνει τον ιό. Σε μια δεύτερη αναφορά, η EFSA θα εξετάσει τον κίνδυνο σχετικά με τα είδη ζώων που μπορούν να φιλοξενήσουν τον ιό και τους παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο.

 

Several animal species were found to harbour Zaïre Ebola virus (ZEBOV), mainly non-human primates and fruit bats. The risk for persons in Europe linked to the transmission of ZEBOV via handling and preparation (by consumers or staff handling the food in kitchens immediately prior to consumption), and consumption of bushmeat illegally imported from Africa was assessed. The outcome was the probability for at least a single human case of ZEBOV in Europe due to transmission via bushmeat. This probability results from a combination of several steps: 1) the bushmeat has to be contaminated with ZEBOV; 2) the bushmeat has to be (illegally) introduced into the EU; 3) the imported bushmeat needs to contain viable virus when it reaches the person; 4) the person has to be exposed to the virus; and 5) the person needs to get infected following exposure. Due to lack of data and knowledge, which results in very high uncertainty, it is not possible to estimate this risk. Considering all these elements, and based on: (i) the limited number of outbreaks confirmed to date in Africa in spite of the routine consumption of bushmeat in that continent, (ii) the handling of bushmeat in Europe not involving high risk practices such as hunting and butchering, and (iii) the assumed low overall consumption of bushmeat in Europe, it can be assumed that the potential for introduction and transmission of ZEBOV via bushmeat in Europe is currently low. The public health consequences of such an event would be very serious given the high lethality and potential for secondary transmission. Hardly any information on ZEBOV infectivity is available on the effect of salting, smoking or drying of meat. Therefore, a conclusion cannot be reached regarding the effectiveness of these methods for virus inactivation. Thorough cooking (100 °C) will destroy the virus.

© European Food Safety Authority, 2014

πηγή: EFSA Journal / oenet

24-10-2012

About BasicNutrition

Leave a Reply

x

Check Also

efetchris

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων

Με σταθερή στόχευση στη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και την προστασία ...