Home / Συνταγες / Γευστικός σολομός με ντομάτα και βασιλικό
salmon_03jpg

Γευστικός σολομός με ντομάτα και βασιλικό

Μια συνταγή εύκολη, θρεπτική και κυρίως γευστική!

Ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υψηλό ποσοστό χοληστερίνης που διαθέτει.

Είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα “καλά” λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης.

 

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 800 γραμ. φιλέτο σoλομού
  • 6 μέτριες πατάτες (αν θέλετε να το σερβίρετε με πατάτες αλλά ταιριάζει υπέροχα και με σπαράγγια)
  • μισό ματσάκι άνηθο
  • ¼ ματσάκι βασιλικό
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό
  • 2 ντομάτες μεγάλες ή μισό κιλό ντοματίνια
  • 1 λεμόνι
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φιλέτα του σολομού και τα τεμαχίζουμε σε κομμάτια των 200 γραμ. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ μικρά κομματάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ ή ταψί βαθύ αφού προηγουμένος έχουμε βάλει λαδόκολα (έτσι δεν χρειάζεται νερό). Αλατοπιπερώνουμε, και αφού ανακατέψουμε στο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι περιχύνουμε το φαγητό μας. Τοποθετούμε τις ντομάτες ακριβώς επάνω από τον σολομό και έπειτα πασπαλίζουμε με βασιλικό, μαϊντανό και σέλινο. Δεν προσθέτουμε νερό. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο το φαγητό μας για να μην “αρπάξει” η ντομάτα.

salmon_02

About BasicNutrition

Leave a Reply

x

Check Also

chicken_02

Κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι

Συνδυάζει την πρωτεΐνη του κοτόπουλου και τη δύναμη του σπανακιού. Περιέχει 365 ...