Home / Γλυκα / Η σοκολάτα επαναφέρει τη μνήμη σύμφωνα με έρευνα!
chocol

Η σοκολάτα επαναφέρει τη μνήμη σύμφωνα με έρευνα!

Cocoa-flavanolsΟι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβανόλες, οι οποίες περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα, ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.

small_scott_2

Scott A. Small M.D. is the Director of the Alzheimer’s Disease Research Center at Columbia University, where he is the Boris and Rose Katz Professor of Neurology. He is appointed in the Departments of Neurology, Radiology, and Psychiatry

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται άμεσα από μια επιστημονική έρευνα ότι αυτή η φυσιολογική μορφή έκπτωσης της μνήμης όχι απλώς μπορεί να «φρεναριστεί», αλλά ακόμη και να βελτιωθεί αισθητά χάρη στη συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Scott A. Small, M.D., καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ζήτησαν από 39 υγιείς εθελοντές ηλικίας 50 έως 69 ετών να κάνουν επί τρεις μήνες διατροφή είτε πλούσια (900 μιλιγκράμ τη μέρα) είτε φτωχή σε φλαβανόλες (10 μιλιγκράμ τη μέρα).
memory_03Πριν και μετά τη μελέτη οι εθελοντές υποβλήθηκαν τόσο σε απεικόνιση του εγκεφάλου, όσο και σε τεστ μνήμης. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν πάρει πολλές φλαβανόλες στη διάρκεια του τριμήνου, εμφάνιζαν τόσο βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, όσο και καλύτερες επιδόσεις στα μνημονικά τεστ (κατά περίπου 25% σε σχέση με όσους δεν είχαν πιει φλαβανόλες).

Όπως είπε ο Σκοτ Σμολ, «αν ένας συμμετέχων είχε την τυπική μνήμη ενός 60χρονου στην αρχή της μελέτης, μετά από τρεις μήνες το ίδιο πρόσωπο είχε κατά μέσο όρο την μνήμη ενός 30χρονου ή 40χρονου». Ανέφερε, πάντως, ότι το εντυπωσιακό αυτό εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μια επόμενη μεγαλύτερη έρευνα, την οποία ήδη σχεδιάζει να κάνει η επιστημονική ομάδα του.

memoryΤο υψηλής συγκέντρωσης μίγμα από φλαβανόλες που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, ετοίμασε η εταιρεία Mars, που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα και η οποία παράγει σχετικά προϊόντα σοκολάτας. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ποσότητα και το μίγμα φλαβανολών που χρησιμοποίησαν στο πείραμά τους, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιέχονται στο κακάο και στις σοκολάτες του εμπορίου.

Προειδοποίησαν, έτσι, ότι δεν πρέπει κανείς να πίνει τεράστιες ποσότητες του εν λόγω ροφήματος ή να τρώει πολλές σοκολάτες ελπίζοντας να πετύχει τα ίδια οφέλη, διότι, μεταξύ άλλων, θα καταναλώνει επίσης τα λίπη και τις θερμίδες που αυτές περιέχουν.

darkchocolate

 

 

πηγή: www.virus.com.gr

Leave a Reply

x

Check Also

halvas

Χαλβάς… το υγιεινό γλυκό

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο που παράγεται από ...