Home / Διατροφή / Αυγοτάραχο… το χαβιάρι της Ελλάδας
augotaraxo_05

Αυγοτάραχο… το χαβιάρι της Ελλάδας

Το αυγοτάραχο (Mugil cephalus), (ετυμολογία: «αυγό + ταριχεύω») είναι τρόφιμο που αποτελείται από ταριχευμένα αυγά ψαριών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της “μπάφας” όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα.

Είναι λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, φυσικό, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ευχάριστη μακρότατη επίγευση. Αποτελεί πλούσια πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την υγεία του οργανισμού, δρώντας θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το αυγοτάραχο θεωρείται από πολλούς ως το χαβιάρι της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες αλλά και σε άλλους λαούς, κυρίως της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.  Το αυγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική διατροφή στο διαιτολόγιο των Αρχαίων Ελλήνων. Η αξία του ήταν επίσης γνωστή στα Βυζαντινά χρόνια, ενώ σήμερα έχει καταλάβει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά προϊόντα.

Στα αγγλικά αποκαλείται botargo, στα ιταλικά bottarga, στα γαλλικά poutargoue ή boutargoue, στα ισπανικά botarga, στα αραβικά batarech και στα ιαπωνικά karasumi.
Το αυγοτάραχο είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία το οποίο διαθέτει φανατικούς λάτρεις ανά τον κόσμο.

Οδηγίες Κοπής
1. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυγοτάραχο

augotaraxo_02
2. Αφαιρούμε το προστατευτικό κερί

augotaraxo_03
3. Κόβουμε σε λεπτές φέτες

augotaraxo_04

 

Πως θα το απολαύσετε
Σκέτες φετούλες σε μια πιατέλα θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, η οποία θα ενισχυθεί και θα γεμίσει ακόμη περισσότερο όταν σερβιριστεί με φρεσκοψημένο ψωμί ή ζεστό μπλινί (τηγανίτα πατάτας). Από την άλλη πλευρά, η γεύση του αυγοτάραχου ενισχύεται όταν προστεθεί σε πράσινες σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, συνοδευόμενα από άφθονο μαϊντανό. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς, 2 φέτες στην κορυφή έτοιμου φουά γκρά, μπορεί να ανοίξουν τις πύλες για μια γαστρονομική νιρβάνα.

“Αυγοτάραχο Πρέβεζας, ή Χαβιάρι Αμβρακικού” από τον Φωτογραφία: Χαράλαμπος Γκούβας (Harry Gouvas)

 

 

πηγή: πηγή: www.trikalinos.gr

About BasicNutrition

Leave a Reply

x

Check Also

giaourti2

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ένα γιαούρτι την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα, όπως καταδεικνύει μια νέα ...