Home / Ασφαλεια Τροφιμων / Ασφαλής χειρισμός τροφίμων
food-safety_

Ασφαλής χειρισμός τροφίμων

Πλένετε πολύ καλά και συχνά τα χέρια σας. Προσπαθήστε να κάνετε συχνό καθαρισμό στα μαγειρικά σκεύη και της επιφάνειες της κουζίνας. Σε καθημερινή βάση, καθαρίστε ειδικά τον πάγκο της κουζίνας, κυρίως με χλωρίνη, και τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε περισσότερο π.χ. τα πόμολα των συρταριών, το χερούλι του ψυγείου κτλ. Ο πιο εύκολος τρόπος για μεταφορά μικροβίων και βακτηρίων είναι αυτά που τρώμε και ο επικίνδυνος χώρος του σπιτιού είναι η κουζίνα. Πρόσφατη μελέτη άλλωστε ανέδειξε το σφουγγαράκι των πιάτων το πιο βρώμικο αντικείμενο ενός σπιτιού, για την ακρίβεια 200.000 φορές πιο βρώμικο από την λεκάνη της τουαλέτας. Καλό είναι τα σκεύη των παιδιών και κυρίως των βρεφών να τα πλένετε με ξεχωριστό σφουγγάρι.

 

Τα νωπά κρέατα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

  • Χρησιμοποιείτε διαφορετιά μαγειρικά σκεύη, επιφάνειες κοπής και ράφια αποθήκευσης στο ψυγείο για τα ωμά κρέατα.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρά ψαλίδια ή μαχαίρια για να ανοίγετε τις συσκευασίες των προϊόντων
  • Οι φλούδες των φρούτων μπορεί να κουβαλάνε βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν όταν τα τρώτε, τα κόβετε ή τα ξεφλουδίζετε
  • Να πλένετε όλα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά λίγο πριν τα καταναλώσετε. Αυτό ισχύει για όλα τα φρούτα, ακόμη και αυτά που χρειάζονται ξεφλούδισμα ή όπως τα πορτοκάλια και οι μπανάνες.
  • Καθαρίστε το εξωτερικό περίβλημα φρούτων και λαχανικών, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια με μια βούρτσα ή χαρτί.
  • Να πετάτε πάντα μερικά εξωτερικά φύλλα από το μαρούλι και αντίστοιχες σαλάτες.
  • Αφού τα καθαρίσετε να αποθηκεύετε πάντα τα τρόφιμα σε καθαρές συσκευασίες ή μπολ και ποτέ σε αυτά που αγοράστηκαν.

 

About BasicNutrition

Leave a Reply

x

Check Also

tiri_lidl

ΕΦΕΤ: Ανάκληση τυριού από τα Lidl

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών ...